Ο εφετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος, έχει ως στόχο την ενημέρωση για τις διατροφικές επιλογές και τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν για ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως επισημαίνεται, ενώ διεθνώς καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστεί η επάρκεια τροφίμων για τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους (που θα αυξηθούν σε 9 έως το 2050), ο FAO και πολλοί μελετητές εκτιμούν ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια. Πρόκειται για μια τεράστια σπατάλη, στο σύνολο των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση.
Αρκεί να ληφθί υπόψη ότι χρειάζονται περίπου 1.000 λίτρα νερού για την παραγωγή ενός λίτρου γάλακτος και περίπου 16.000 λίτρα για την παραγωγή ποσότητας μοσχαρίσιου κρέατος, που αντιστοιχεί στην παραγωγή ενός χάμπουργκερ Τεράστιοι πόροι που μαζί με τα τρόφιμα καταλήγουν στα απορρίμματα, η διαχείριση των οποίων απαιτεί διαρκώς και μεγαλύτερες δαπάνες. Από το 1974 έως το 2003, οι ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 50% και έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες ποσότητες χαρτιού. Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας Πόρων των ΗΠΑ, οι αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια το 40% των τροφίμων, με συνέπεια ένα ετήσιο κόστος διαχείρησης αποβλήτων που φτάνει τα 165 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι αυτό όταν εκτιμάται πως το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ αντιμεωπίζει πρόβλημα επάρκειας σε τρόφιμα. Το σύνολο των αποβλήτων τροφίμων μόνο από τους καταναλωτές των βιομηχανικών κρατών έφτασαν το 2011 στα 222 εκατ. τόνους, ποσότητα ίση με το σύνολο της παραγωγής τροφίμων στην υποσαχάρια Αφρική (230 εκατ. τόνοι). Οι απώλειες τροφίμων, ανά έτος, κατ’ άτομο και ανά γεωγραφική περιοχή, σε κάθε φάση της αλυσίδας από την παραγωγή ως την κατανάλωση, καταγράφονται στον πίνακα που παραθέτουμε:
Πηγή: ΤΕΕ
Leave A Comment