Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθεί το νέο Φιξ

news_8676_1_bgAν πιστεύαμε ότι υπάρχει ένα έργο στην Αθήνα που έδειχνε να εκτελείται κανονικά, αυτό ήταν της μετατροπής του ακρωτηριασμένου Φιξ σε μελλοντική έδρα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Οι περαστικοί της λεωφόρου Συγγρού απολάμβαναν το θέαμα ενός ζωηρού εργοταξίου, που είχε αναπτύξει… ταχύτητα. Υστερα από καθυστερήσεις και αναβολές πολλών ετών, δικαστικές περιπέτειες και αλλαγή εργολάβου, το σημαντικό αυτό έργο έμοιαζε επιτέλους να έχει μπει στις ράγες.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθεί το νέο Φιξ, που θα στεγάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ολα αυτά μέχρι την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του νέου υπουργού Πολιτισμού με τους δημοσιογράφους το πρωί της Τετάρτης στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος αιφνιδίασε τους εκπροσώπους του Τύπου κάνοντας λόγο για δίμηνη διακοπή των έργων στο Φιξ, ένα πρόβλημα που, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, βρίσκει τη λύση του.

Στην πραγματικότητα οι εργασίες στο Φιξ δεν σταμάτησαν ποτέ. Αυτό που διεκόπη ήταν η χρηματοδότησή του κι αυτή προσωρινά, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας από τους συνήθεις διαχειριστικούς ελέγχους. Καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους έτσι ώστε να εκταμιεύονται τα σχετικά κονδύλια. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας σύντομος «πόλεμος νεύρων» ανάμεσα στον εργολάβο (Ακτωρ) και τη διαχειριστική Αρχή (υπουργείο Πολιτισμού), που ευτυχώς έληξε αναίμακτα και χωρίς συνέπειες για την έγκαιρη παράδοση του κτιρίου στους ανθρώπους του ΕΜΣΤ.

Το χρονοδιάγραμμα (Οκτώβριος 2013) θα μπορούσε να τηρηθεί κανονικά και υπό τις σημερινές συνθήκες. Οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται περισσότερο στις πολλές ημέρες απεργιών που κράτησαν το εργοτάξιο κλειστό σχεδόν για ένα μήνα συνολικά. Επικαιροποιημένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τον Νοέμβριο ή τις αρχές Δεκεμβρίου. Το κτίριο θα είναι έτοιμο. Το «πρόβλημα» (αν υπάρχει πρόβλημα) βρίσκεται αλλού.

Για να λειτουργήσει το Μουσείο, απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες που αφορούν τον εξοπλισμό του και την εγκατάσταση των σχετικών υποδομών (μηχανοργάνωση, προμήθεια υπολογιστών, τηλεφωνικού κέντρου, projector, κ.λπ.). Στη σύμβαση με τον εργολάβο προβλέπεται συμπληρωματική σύμβαση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει με αναγωγή από το ποσοστό της έκπτωσης. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην υπογραφή της. Η άλλη, πιο χρονοβόρα εναλλακτική που έχει, είναι η ένταξη των συμπληρωματικών εργασιών ως νέο έργο στο ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει προκήρυξη νέων διαγωνισμών με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την έγκαιρη εκτέλεσή τους.

Και ο χρόνος τρέχει. Τα εγκαίνια του Μουσείου έχουν προσδιοριστεί για την άνοιξη του 2014, με το ενδεχόμενο το νέο κτίριο να έχει σοβαρό ρόλο στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οσο για την αμφιλεγόμενη εμφάνιση του γειτονικού στεγάστρου της Αττικό Μετρό, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Το ΕΜΣΤ έχει στα χέρια του μια «οικονομική» μελέτη αισθητικής προσαρμογής από τους μελετητές του νέου Φιξ. Επίσης, η διεύθυνση του ΕΜΣΤ σε συνεργασία με την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων προετοιμάζει τη χάραξη μιας διαδρομής σύνδεσης του Μουσείου με τον Μεγάλο Περίπατο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου κ.λπ.) και το Μουσείο της Ακρόπολης έχοντας την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Στη φιλική για τους πεζούς διαδρομή προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, ειδική σήμανση και δενδροφυτεύσεις.
michanikos-online.gr

By | 2013-07-16T08:53:58+02:00 July 16th, 2013|Categories: Γενικά|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment