Κτηματογράφηση για το υπόλοιπο 42% της χώρας

KtimatologioΥστερα από πολλά έτη καθυστερήσεων, αναβολών και διαδοχικών προβλημάτων, έφθασε επιτέλους η ώρα για να ξεκινήσει η κτηματογράφηση του υπόλοιπου 42% της χώρας. Οι διαγωνισμοί, με τους οποίους θα ανατεθεί σε ιδιώτες μελετητές το έργο, θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ Α.Ε.) Δημ. Καλουδιώτης. Στόχος είναι, με βάση το νέο πλαίσιο που μόλις ψηφίστηκε, οι μελέτες να ανατεθούν σε 6-12 μήνες αντί των 2-3 ετών σήμερα και η διαδικασία της κτηματογράφησης να ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2014.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα γίνει ανάρτηση στοιχείων στους Δήμους Κατερίνης, Πολυγύρου, Κοζάνης, Εδεσσας και Φλώρινας, ενώ θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών μέχρι το 2020 συμπεριελήφθη στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι του Μνημονίου, η task force πραγματοποιεί εδώ και ένα έτος τακτικές συναντήσεις με ελληνικούς παράγοντες και πρόσφατα ψηφίστηκε ο ν. 4164/13 για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.

«Ολα αυτά οδηγούν στην επιτάχυνση του έργου. Πλέον είμαστε έτοιμοι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου να προκηρύξουμε τους διαγωνισμούς για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Καλουδιώτης, νέος πρόεδρος της ΕΚΧΑ (το νέο όνομα της Κτηματολόγιο Α.Ε., μετά τη συγχώνευσή της με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας).

«Πρόκειται για το 42% της χώρας, περίπου 86 εκατομμύρια στρέμματα, κυρίως αγροτικές περιοχές, στις οποίες εκτιμάται ότι υπάρχουν 16 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Το έργο θα χωριστεί σε περίπου 30 διαγωνισμούς, ομάδες 1-3 γειτονικών νομών ώστε να υπάρχει ομοιογένεια. Ελπίζω ότι με τον νέο νόμο (σ.σ.: μείωσε τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας) οι ανάδοχοι θα οριστούν σε 6-12 μήνες».

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο κατακερματισμός του έργου μέχρι σήμερα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα προβλήματά του. «Οταν δημιουργείς πολλά μέτωπα εργασίας, όταν για παράδειγμα κτηματογραφείς ταυτόχρονα τον Εβρο και τη Γαύδο, οδηγείσαι σε σπατάλη δυνάμεων. Επιπλέον, η κοινωνία δεν έχει μια καθαρή εικόνα για το έργο». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καλουδιώτης εκτιμά ότι ήταν λανθασμένη επιλογή η κτηματογράφηση μόνο των αστικών κέντρων (2η γενιά κτηματογράφησης). «Ηταν ένας προγραμματισμός παλαιοκομματικός», εκτιμά.

Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού πρόκειται να ξεκινήσει η ανάρτηση των στοιχείων που προέκυψαν από την κτηματογράφηση σε πέντε πόλεις: την Κατερίνη, τον Πολύγυρο, την Κοζάνη, την Εδεσσα και τη Φλώρινα, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία, καθώς οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν την καταγραφή των ακινήτων τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιοδήποτε σφάλμα, να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ή ένσταση.

Μετά το τέλος της ανάρτησης, οι αιτήσεις διόρθωσης εξετάζονται από το Γραφείο Κτηματογράφησης και οι ενστάσεις από τριμελή επιτροπή όπου προεδρεύει δικαστής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον νέο νόμο, η προθεσμία διόρθωσης της πρώτης εγγραφής μειώθηκε στα πέντε χρόνια (ή οκτώ για τους κατοίκους εξωτερικού). Κατόπιν τα στοιχεία οριστικοποιούνται και δεν μπορούν να προσβληθούν δικαστικά.

Tου Γιωργου Λιαλιου
michanikos-online.gr

Leave A Comment