Οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι σημαντικές για το μεγαλύτερο εργοτάξιο στην Αθήνα του 2013. Στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, έχουν μπροστά τους δύο ημερομηνίες με πραγματικό αλλά και συμβολικό βάρος.
Στις 28 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης με τις εργοληπτικές εταιρείες και ταυτόχρονα λήγει η πρώτη τμηματική προθεσμία που αφορά την αποπεράτωση όλων των θεμελιώσεων και του κεκλιμένου «λόφου», όπου και θα κατασκευαστεί το συγκρότημα με τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών στον χώρο του εργοταξίου. Τα επόμενα δύο χρόνια θα υποδέχεται όσους θέλουν να δουν και να ενημερωθούν από κοντά για την πορεία του μοναδικού αυτού έργου που αναμένεται να παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι» στο ελληνικό Δημόσιο
τους τελευταίους μήνες του 2015.
Για να γίνει κατανοητή η σημασία της πρώτης προθεσμίας που εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν τρία παρόμοια ορόσημα στα 3,5 χρόνια καθαρού κατασκευαστικού χρόνου του ΚΠΙΣΝ:
το δεύτερο τοποθετείται τον Ιούλιο του 2014, όταν θα είναι έτοιμος ο σκελετός του κτιριακού συγκροτήματος,
ενώ για τον Ιανουάριο του 2015 έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση του ενεργειακού στεγάστρου.
Η λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών θα βάλει για τα καλά τους Αθηναίους (και όχι μόνο) στο «κλίμα» του κατασκευαστικού πυρετού. Η μορφή του, μια ανάλαφρη, διάφανη σύνθεση, είναι προϊόν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής και θα εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες. Θα δίνει την ευκαιρία να δούμε το εργοτάξιο και να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το ΚΠΙΣΝ, ενώ θα αποτελέσει και χώρο εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, προσβάσιμων στο ευρύ κοινό.
visitor_center-error imageΝικητής του διαγωνισμού είχε αναδειχθεί η ομάδα των φοιτητών Αγι-Παναγιώτη Μουρελάτου (Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Σπυρίδωνα Γιωτάκη (Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), από τον Renzo Piano, αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ. Η βραβευμένη μελέτη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εργονομικό και πρακτικό σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών ως ελαφρά και ανακυκλώσιμη εργοταξιακή κατασκευή. Βάρος δόθηκε στον προσανατολισμό, την τοποθέτηση και τη θέαση του Κέντρου Επισκεπτών.
Ειδικότερα, η διαφάνεια του όγκου επιτρέπει στον επισκέπτη την άμεση επαφή του με το εργοτάξιο και τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης του ΚΠΙΣΝ, ενισχύοντας τον ρόλο του ως ενός κέντρου προσβάσιμου και φιλικού προς τον χρήστη. Πρόθεση, αρχική, των ιθυνόντων του Ιδρύματος Νιάρχου που χρηματοδοτεί το σύνολο των παρεμβάσεων ήταν το Κέντρο Επισκεπτών να έχει προσωρινό χαρακτήρα. Φαίνεται, όμως, ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα για τη μεταφορά του από το 2016 και μετά σε άλλο σημείο εντός του Κέντρου Πολιτισμού, πιθανότατα με νέα χρήση. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση.
Πηγή: design-construction.gr
Leave A Comment