Επανέρχεται το θέμα της ασφάλισης κατά σεισμού από τις ασφαλιστικές εταιρείες επ’ αφορμή των καταστροφικών σεισμών στην Κεφαλλονιά. Μάλιστα η πρόταση που συζητείται σήμερα είναι πιο ρεαλιστική σε σχέση με αυτή που είχε κατατεθεί πριν από ένα χρόνο και αφορούσε την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών. Τότε, εύλογα αντέδρασαν οι καταναλωτές θεωρώντας ότι ακόμη μια επιβάρυνση στα ακίνητα θα όξυνε τα οικονομικά προβλήματα.
Σήμερα η πρόταση που θα κατατεθεί είναι να γίνεται η ασφάλιση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή να ασφαλίζεται ολόκληρος ο δήμος ή η κοινότητα, όπως έγινε και με μερικά προϊόντα υγείας. Τα κριτήρια ασφάλισης θα είναι η σεισμικότητα της περιοχής, ο πληθυσμός και η οικονομική και οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πρόταση για υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών πριν από ένα χρόνο είχε γίνει από τον Ράιχενμπαχ, αλλά για οικονομικούς λόγους είχε μπει στο περιθώριο. Σήμερα, το μοντέλο ασφάλισης δήμων και κοινοτήτων είναι πολύ πιο εφικτό, αφού το κόστος ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου μπορεί να ξεκινά από 5.000 ευρώ ετησίως και θα ανεβαίνει ανάλογα με τη σεισμικότητα της περιοχής, τον πληθυσμό και την αξία της ασφαλισμένης περιοχής αποτιμημένη σε αντικειμενικές αξίες κατοικιών και επαγγελματικής στέγης.
Για τους ΟΤΑ, το κόστος αυτό είναι χαμηλό και τα άμεσα οφέλη θα είναι πολλά. Στην Κεφαλλονιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Η» , οι ασφαλισμένοι κατά σεισμού δεν ξεπερνούσαν τους 500 σε Ληξούρι και Αργοστόλι και οι περισσότεροι αποζημιώθηκαν άμεσα ή θα αποζημιωθούν μέσα στη επόμενη εβδομάδα. Περισσότερο ασφαλισμένα ήταν τα ξενοδοχεία πολυτελείας του νησιού, εστιατόρια και καφετέριες, ενώ λιγότερο ασφαλισμένες ήταν οι κατοικίες.
Πηγή: michanikos-online.gr
Leave A Comment