Και τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μετά την 28η-7-2011 (ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί να γίνει τακτοποίηση με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία) θα έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιούνται, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Υδατορέματα, πολεοδομικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή εντός των ημερών ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα παρέχεται η δυνατότητα σε όσες αυθαίρετες κατασκευές τηρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή τηρούσαν αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους (δηλαδή έχουν τα επιτρεπόμενα μεγέθη αλλά δεν εξέδωσαν οικοδομική άδεια κατά την κατασκευή) να προχωρήσουν σε έκδοση ή αναθεώρηση άδειας δόμησης, για όσες εργασίες απαιτείται άδεια δόμησης, και σε έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για όσες εργασίες απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή 48ωρη ενημέρωση. Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν αφορά ακίνητα που έχουν υπαχθεί στο «νόμο Καλαφάτη» για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης (ν. 4178/13), σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να «νομιμοποιηθούν» αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 28η-7-2011.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο, με τμήμα που έχει εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης (έχει «νομιμοποιηθεί») με τους νόμους περί αυθαιρέτων μπορεί να γίνει μόνο στο νόμιμο τμήμα του κτιρίου.
Το νομοσχέδιο δίνει ακόμη τη δυνατότητα σε τυφλά οικόπεδα να αποκτήσουν νόμιμη οικοδομή, καθώς προβλέπεται ότι «οικόπεδα τα οποία δεν έχουν πρόσωπο σε εγκεκριμένη οδό, όταν δεν μπορούν διά τακτοποιήσεως να αποκτήσουν πρόσωπο επί εγκεκριμένης οδού, επιτρέπεται να οικοδομούνται με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον η έλλειψη του προσώπου δεν έγινε με υπαιτιότητα των ιδιοκτητών ή των δικαιοπαρόχων με δικαιοπραξία εν ζωή ή αιτία θανάτου μετά την ισχύ του νόμου 651/1977».
Στο σχέδιο νόμου υπάρχει πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία κερδίζουν έως και 1 μέτρο σε ύψος, σε σχέση με τα προβλεπόμενα για την περιοχή, τα νέα κτίρια που το ισόγειο τους θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως προβλέπεται στο εν λόγω σχέδιο νόμου. Έτσι, επιτρέπεται υπέρβαση του ύψους, όπως αυτό εκάστοτε ισχύει, μέχρι 1,00 μ. στις περιπτώσεις όπου το ισόγειο του κτιρίου χρησιμοποιείται κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για στάθμευση αυτοκινήτων. Το ίδιο ισχύει όταν στην πιο πάνω περίπτωση το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστυλώματα (PILOTIS) κατ’ εφαρμογή της παρ.6 ιζ του άρθρου 11 του Ν.4067/12 και ο ελεύθερος ημιυπαίθριος χώρος της διατίθεται αποκλειστικά για στάθμευση αυτοκινήτων.
Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις θεσμοθετούνται, προκειμένου να διευθετηθούν παρερμηνείες του ισχύοντος Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις κατασκευής φυτεμένων δωμάτων («πράσινες στέγες») επιφάνειας μεγαλύτερης του 50% της καθαρής επιφάνειας δώματος, τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη, ως ισχύουν, προσαυξάνονται κατά 1,00 μ. και των στεγών κατά 0,40 μ. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και σε υφιστάμενα κτίρια στα οποία έχει γίνει εξάντληση ύψους περιοχής. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η επέκταση καθ’ ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν το τελευταίο υπερβαίνει τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, όπως αυτά καθορίζονται από τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή, μόνο για λόγους ενίσχυσης ή συμπλήρωσης της φέρουσας κατασκευής.
Τέλος, οι χώροι εκπαιδευτηρίων ή ερευνητικών κέντρων, για την εγκατάσταση μηχανολογικών εγκαταστάσεων στον πρώτο υπόγειο χώρο κύριας χρήσης εκτός του περιγράμματος της ανωδομής, εντάσσονται στις διατάξεις που ισχύουν για μουσεία, θέατρα και νοσοκομεία ή θεραπευτήρια.
Πηγή: tee.gr , ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ / Σελίδες 1-15 / 14-03-2014
Leave A Comment