Η πράσινη αισθητική είναι η ψυχή του κτιρίου και ο αειφόρος σχεδιασμός, το σύγχρονό του πνεύμα.
Το νέο δημαρχείο Λευκωσίας δεν είναι απλά ένα κτίριο που έχει να επιδείξει πολλές αρχές πράσινου σχεδιασμού. Είναι το πρώτο έργο στην Κύπρο όπου εφαρμόστηκαν όλες οι αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού που απαιτούνται για να μπορεί να θεωρηθεί το κτίριο παθητικό, δηλαδή, να προσφέρει άριστες συνθήκες άνεσης και ένα υγιές εσωτερικό περιβάλλον, καταναλώνοντας λιγότερο από 30 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού για κάθε τετραγωνικό μέτρο, αντί για 150 με 400 που καταναλώνουν τα συμβατικά κτίρια.
Ένα παθητικό κτίριο δεν είναι μια συνηθισμένη οικοδομή. Αν το πρώτο κτίριο του νέου δημαρχείου, που έχει ήδη αποπερατωθεί, σχεδιαζόταν με τις αρχές που ξέραμε μέχρι σήμερα, θα χρειαζόταν 700 με 1000 m2φωτοβολταϊκών για να τροφοδοτηθεί με ενέργεια, ενώ η στέγη του μπορεί να χωρέσει μόνο 150 με 200 m2. Η νέα οικοδομή, που κτίστηκε με βάση τις σύγχρονες κατασκευαστικές αρχές, χρειάζεται μόνο 100 m2 για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά.
Το βιοκλιματικό κέλυφος του κτιρίου δεν είναι μόνο μια αισθητική σύνθεση που προσπαθεί να ενταχθεί στο περιβάλλον της παλιάς πόλης, αλλά ισοδυναμεί με 600-900 m2 φωτοβολταϊκών που δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν. Οι ειδικοί ονόμασαν αυτόν τον τύπο κτιρίου παθητικό διότι δεν κινείται κανένας μηχανισμός για να παραχθεί η απαραίτητη ενέργεια, το ίδιο το κτίριο μπορεί να την αντλήσει από τα φυσικά στοιχεία που το περιβάλλουν στο κέντρο της Λευκωσίας. Σχεδόν όλη τη ζέστη για τη θέρμανση τον χειμώνα την προσφέρει ο ήλιος. Το κέλυφος είναι θερμομονωμένο με 10 εκατοστά πετροβάμβακα (U value < 0.35 W/m2K) και κουφώματα ψηλών προδιαγραφών (U value <1.2 W/m2K), προκειμένου να μην χάνεται η ενέργεια. Επιπλέον, το ένα τρίτο της ψύξης για το καλοκαίρι το προσφέρει το κλίμα της Λευκωσίας με τη δροσιά του νυχτερινού αερισμού, ενώ το 80% του φωτισμού βασίζεται στο φυσικό φως. Παράλληλα, η τροφοδοσία του κτιρίου με καθαρό αέρα γίνεται απολύτως φυσικά, χάρη στη θερμοδυναμική κίνηση του εξωτερικού αέρα.
Το κτίριο σεβεται τις αρχές της αειφόρας ανάπτυξης στο σύνολο τους: οικολογική υπευθυνότητα – κοινωνική ζωτικότητα – οικονομική βιωσιμότητα.
Περισσότερα διαβάστε εδώ
Πηγή: buildinggreen.gr
Leave A Comment