Η νέα παγκόσμια τάση στις κατασκευές

 

Αν και όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα νέα κτίρια είναι όχι απλώς καλός, αλλά πλήρης, και καλύπτει όλες τις πτυχές του αντισεισμικού σχεδιασμού με οποιαδήποτε δομικά υλικά, οι κατασκευές χαμηλού βάρους με υλικά ξηράς δόμησης κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

«Ερευνες ανάλυσης της συμπεριφοράς ελαφρύτερων κατασκευών ξηράς δόμησης στον σεισμό έχουν διεξαχθεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», μας ενημερώνει ο Κωνσταντίνος Κολέτσος, αρχιτέκτων/μηχανικός και υπεύθυνος προδιαγραφών και μελετών της εταιρείας Knauf.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πλεονεκτήματος των κατασκευών χαμηλού βάρους έναντι των βαρέων αποτελούν τα συστήματα ξηράς δόμησης με ελαφροβαρή στοιχεία πλήρωσης, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στην κατασκευή κτιρίων σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ερευνών αποτελούν τα προγράμματα The Integrated Safe & Smart Built Project (I-SSB) και Energy Efficient Lightweight-Sustainable-Safe-Steel Construction (ELISSA), όπου αναπτύχθηκε σημαντική βιβλιογραφία, διεξήχθησαν έρευνες και πειράματα και κατασκευάστηκαν αντισεισμικά πειραματικά κτίρια με συστήματα ξηράς δόμησης, τα οποία παρακολουθούνται ως προς τη συμπεριφορά τους στον σεισμό.

Το πείραμα. Ενα τέτοιο πειραματικό κτίριο βρίσκεται στον Στάνο Αμφιλοχίας. Σε ένα πρόγραμμα όπου συμμετέχουν 22 εταίροι από 11 ευρωπαϊκές χώρες και πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τη συμμετοχή της εταιρείας Κnauf Γυψοποιία ΑΒΕΕ, του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΟΤ, οι ειδικοί κατασκεύασαν εδώ και χρόνια ένα σπίτι το οποίο όχι απλώς δεν γκρεμίζεται από σεισμό, αλλά αυτοεπισκευάζεται και στις περιπτώσεις που έχει ρωγμές.

Παράλληλα, ένα αντίστοιχο πρότυπο κτίριο σε φυσικό μέγεθος δοκιμάστηκε στη σεισμική τράπεζα του Εργαστηρίου Εδαφομηχανικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με εντυπωσιακά αποτελέσματα στατικής επάρκειας ακόμη και σε σεισμική επιτάχυνση διπλάσια από τη μεγαλύτερη που παρατηρήθηκε ποτέ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον σεισμό της Λευκάδας τη δεκαετία του ’70.

Leave A Comment