Η κατασκευή οροφής γυψοσανίδας γίνεται εύκολα καολουθώντας τα σωστά βήματα. Κατά τη μέτρηση για την τοποθέτηση οδηγών οροφής χρησιμοποιείται ταινιόμετρο με σήμανση κάθε 60cm. Η χάραξη για την κατασκευή μιας οροφής γίνεται περιμετρικά στους τοίχους με χρωστικό νήμα (ράμμα) ή με laser. Σε φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα επιβάλλεται η χρήση μεταλλικού εκτονούμενου βύσματος. Η ανάρτηση σε άλλα υλικά πρέπει να γίνεται με πιστοποιημένο μέσο στερέωσης. Η μέγιστη επιτρεπόμενη φόρτιση ανά βύσμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,5kN ή 50kg. Η ανάρτηση των κύριων οδηγών του σκελετού των οροφών D111, D112 & D113 γίνεται από βύσματα με άμεσες αναρτήσεις Π για αποστάσεις μέχρι 12cm και με ταχείες ή άκαμπτες αναρτήσεις για ύψη ανάρτησης άνω των 12cm.
Οι αποστάσεις στερέωσης των αναρτήσεων στην οροφή εξαρτώνται από το φορτίο και τον τύπο της οροφής . Στο τεχνικό φυλλάδιο D11 βρίσκεται κάθε άλλη σχετική πληροφορία. Ο κύριος οδηγός συνδέεται με το δευτερεύοντα με συνδετήρα Π ή Τ. Οι δευτερεύοντες οδηγοί τοποθετούνται κάθετα και ανισόπεδα κάτω από τους κύριους οδηγούς. Οι αποστάσεις διάταξης των δευτερευόντων οδηγών φαίνονται στο φυλλάδιο D11. Ανάλογα με τις απαιτήσεις πυραντοχής μπορεί να επιβάλλονται και μικρότερες αποστάσεις. Η σύνδεση της οροφής σε παράπλευρο τοίχο γίνεται με περιμετρικό προφίλ. Η στερέωσή του γίνεται στον τοίχο με βύσματα και βίδες και μέγιστη απόσταση στερέωσης 60cm.
Στον αλφαδιασμένο σκελετό στερεώνονται οι γυψοσανίδες βιδώνοντας προοδευτικά από το ένα άκρο προς το άλλο για να μην παραμορφώνονται. Σε περίπτωση δεύτερης στρώσης γυψοσανίδας, πρέπει οι αρμοί να μετατίθενται. Οι γυψοσανίδες συνίσταται να διατάσσονται και να βιδώνονται κάθετα στους δευτερεύοντες οδηγούς διότι η κατά μήκος αντοχή σε κάμψη της γυψοσανίδας είναι περίπου τριπλάσια από την αντοχή σε κάμψη κατά πλάτoς. Σε περίπτωση μήκους ή πλάτους οροφής που ξεπερνά τα 15m απαιτείται οπωσδήποτε πρόβλεψη και διάταξη αρμών συστολοδιαστολής. Τυχόντες αρμοί στην κατασκευή του φέροντος οργανισμού πρέπει να μεταφέρονται και στην κατασκευή της οροφής από γυψοσανίδα.
Δείτε βήμα προς βήμα τον τρόπο κατασκευής οροφής από γυψοσανίδα στο παρακάτω video
πολύ κατατοπιστικο το άρθρο σας! μπράβο παιδιά
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω, θέλω σε ένα μπάνιο να βάλω στην οροφή γύψο σανίδα ανθυγρη οι διαστάσεις είναι 230*200 εκατοστά. Λόγω του ότι έχω περιθώριο να κατέβω μόνο 10 εκατοστά μπορώ να μην βάλω κύριο και δευτερεύοντα οδηγό αλλά μόνο “μια σειρά”? Ευχαριστώ πολύ.
Υπάρχει η δυνατότητα για χαμηλότερο ύψος κρέμασης (~6εκ.) με το σύστημα οροφής ισόπεδου μεταλλικού σκελετού D113 της Knauf. Θα σας στείλουμε πληροφορίες στο e-mail σας.
Μας συγχωρείται για την καθυστέρηση, εκ παραδρομής είχε χαρακτηριστεί ως απαντημένο το ερώτημα σας.
Καλησπέρα και καλή χρονιά.
Θέλω να ρωτήσω πως θα συνδέσω φύλλο γυψοσανίδας που είναι κολλημένο με κόλλα (απευθείας σε επιφάνεια σκυροδέματος περιμετρικά), με σύστημα-τοιχοποιείας διπλών γυψοσανίδων (μέσα-έξω) στειριγμένων σε μεταλλικό σκελετό και σε γωνία 90 μοιρών. Ο πρώτος-ακραίος ορθοστάτης του εσωτερικού τοίχου πώς θα στερεωθεί σωστά στην (κολλημένη) γυψοσανίδα; χρειάζεται μεταλλικό γωνιόκρανο στο σημείο;
“Καλησπέρα σας και καλή χρονιά,
Στο παρακάτω Link W11 – Συστήματα εσωτερικής τοιχοποιίας μπορείτε να κατεβάσετε το τεχνικό εγχειρίδιο W11 που αναφέρεται σε εσωτερικές τοιχοποιίες ξηράς δόμησης με γυψοσανίδες Knauf. Στην σελίδα 26, και πιο συγκεκριμένα στην λεπτομέρεια W112-A3 Ολισθαίνουσα σύνδεση με στοιχεία σκυροδέματος, μπορείτε να δείτε μία δομή σύνδεσης μεταξύ μίας τοιχοποιίας γυψοσανίδας W112 – όπως η δική σας περίπτωση – με στοιχείο σκυροδέματος, όπου στην επιφάνειά του υπάρχει επικολλημένη γυψοσανίδα. Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία σε αυτήν την λεπτομέρεια :
1. Η σύνδεση είναι ολισθαίνουσα – με την δομή που φαίνεται – προκειμένου να μπορούν να απορροφήσουν τις έντονες συστολο-διαστολές μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων (ξηράς δόμησης & σκυροδέματος)
2. Στο σημείο της σύνδεσης διακόπτεται η επικολλούμενη γυψοσανίδα, προκειμένου οι τοιχοποιία γυψοσανίδας να συνδεθεί άμεσα με το στοιχείο σκυροδέματος.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παραμένουμε στην διάθεσή σας”
Link W11
Καλημέρα!
Ξέρει κανείς ποιο είναι το μικρότερο ύψος κρέμασης γυψοσανίδας που να επιτρέπει τοποθέτηση γραμμικών φωτιστικών?
Ευχαριστώ
Καλησπέρα σας,
Επιλογή συστήματος οροφής με γυψοσανίδα D113, σε ισόπεδο μεταλλικό σκελετό, προκειμένου να έχουμε το χαμηλότερο δυνατό ύψος κρέμασης
Άρα το συνολικό ύψος κρέμασης, από την φέρουσα δομική πλάκα μέχρι την κάτω επιφάνεια την γυψοσανίδας θα είναι :
15mm + 27 (πλάτος προφίλ) + 12,5 (πάχος γυψοσανίδας) ~ 55mm
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο D11 Οροφές με γυψοσανίδες Knauf στο παρακάτω Link D11
Μπορείτε να μας στέλνετε τα ερωτήματα σας και στο Knauf Direct
Σας ευχαριστούμε
Με εκτίμηση,
Αδαμάντιος Βασιλειάδης
Τεχνική & Προϊοντική Δ/νση
Τεχνική υποστήριξη
Υπεύθυνος εκπαίδευσης Ελλάδας – Κύπρου
Tel. +30 2168099711 Fax +30 2109310568
Καλησπέρα σας. Θέλω να βάλω οροφή γυψοσανίδας σε έναν διάδρομο σπιτιού. Η διάσταση είναι 4,50Χ0,80. Χρειάζεται ενδιάμεση στήριξη στους 80 πόντους ή μπορώ να στηρίξω μόνο στις δύο άκρες; Ευχαριστω
Καλησπέρα σας.
Υπάρχει δυνατότητα συστήματος ψευδοροφής με πλευρική μόνο στήριξη. Σας παραθέτω αποσπάσματα από το Τεχνικό φυλλάδιο D131, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε ΕΔΩ, των συστημάτων οροφών ελεύθερης κρέμασης με απλή γυψοσανίδα Κnauf Type GKB- 12,5mm όπου :
• Οροφή ελεύθερης κρέμασης Knauf D131
Η απόσταση μεταξύ των ορθοστατών θα πρέπει να είναι b=500mm
Στην σελίδα 9 δίνονται τα μέγιστα ελεύθερα ανοίγματα σε συνάρτηση με τον φέροντα μεταλλικό σκελετό στήριξης.
Στην περίπτωσή σας με άνοιγμα 0,80m μπορεί να γίνει με χρήση των προφίλ μονό ορθοστάτη CW50
Περιμετρικά θα χρησιμοποιηθεί στρωτήρας UW 50/40/06 που θα στερεωθεί στα συνορεύοντα περιμετρικά δομικά στοιχεία με κατάλληλα για το υπόβαθρο βύσματα ανά 300mm.
Μπορείτε να μας στέλνετε τα ερωτήματα σας και στο Knauf Direct
Σας ευχαριστούμε
Με εκτίμηση,
Αδαμάντιος Βασιλειάδης
Τεχνική & Προϊοντική Δ/νση
Τεχνική υποστήριξη
Υπεύθυνος εκπαίδευσης Ελλάδας – Κύπρου
Tel. +30 2168099711 Fax +30 2109310568