Παγίδες για ιδιοκτήτες ακινήτων από… επαγγελματίες ενοικιαστές

cutout_110667_teaser_big_complete_1Νέα «ήθη» έχει εισαγάγει στην αγορά ενοικίασης κατοικιών η οικονομική κρίση, καθώς οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Οπως αναφέρουν μεσίτες, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που ζητούν από τους υποψήφιους ενοικιαστές ακόμα και εκκαθαριστικά σημειώματα, προκειμένου να βεβαιωθούν για την φερεγγυότητά τους και να εξασφαλίσουν ότι το συμφωνηθέν ενοίκιο θα καταβάλλεται εγκαίρως και χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις. Η επιλογή αυτή φαντάζει ακραία, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και να είναι επιβεβλημένη, δεδομένης της έξαρσης που καταγράφει το φαινόμενο των «κακοπληρωτών».

Καιροσκόποι

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους τελευταίους μήνες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά οι κάθε λογής καιροσκόποι, οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την απελπισία κάποιων ιδιοκτητών που βλέπουν το ακίνητό τους να παραμένει κενό επί μήνες, τη στιγμή που οι λογαριασμοί «τρέχουν», με τη μορφή του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Οι εν λόγω «ενοικιαστές», λοιπόν, εμφανίζονται σε ιδιοκτήτες και νοικιάζουν κατά κανόνα επιπλωμένα διαμερίσματα, χωρίς όμως να έχουν καμία πρόθεση να καταβάλουν κάποιο ενοίκιο.

Οπως αναφέρουν μεσίτες, έχοντας εκ των προτέρων αποφασίσει να μην πληρώσουν ούτε… ευρώ για το διάστημα της παραμονής τους στο ακίνητο, οι εν λόγω ενοικιαστές αφήνουν τον ιδιοκτήτη να προβεί σε όποιες κινήσεις αυτός κρίνει σκόπιμες για την πληρωμή των οφειλών (προειδοποιήσεις, εξώδικα κ.ο.κ.).

Ολα αυτά, μέχρις ότου έλθει η ώρα για την κοινοποίηση του εγγράφου της έξωσης, συνήθως μετά το πέρας τουλάχιστον έξι μηνών από την εγκαταστασή τους. Τότε αποχωρούν από το ακίνητο και αναζητούν το επόμενο «θύμα» τους.

Πρόκειται ξεκάθαρα για σημεία των καιρών, καθώς η οικονομική κρίση και ιδίως η ύφεση στην αγορά κατοικίας έχουν περιορίσει κατακόρυφα τη ζήτηση, ακόμα και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Η αγορά αυτή πλήττεται, αφ’ ενός μεν από την αποχώρηση πολλών οικονομικών μεταναστών που επαναπατρίζονται, ελλείψει εργασίας, αφ’ ετέρου δε από την επιστροφή πολλών νέων στην πατρική εστία, ακολουθώντας το αντίστροφο δρομολόγιο από αυτό που πραγματοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια, αναζητώντας την ανεξαρτησία τους.

Αδεια διαμερίσματα

Ετσι, σήμερα, υπολογίζεται ότι από το σύνολο των προσφερομένων προς ενοικίαση διαμερισμάτων, το 20% είναι άδειο. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα νοικοκυριά που μισθώνουν κάποιο διαμέρισμα αναζητούν συνεχώς τη φθηνότερη δυνατή επιλογή, προκειμένου να μειώσουν με κάθε τρόπο τα μηνιαία έξοδά τους.

Η μόνη κατηγορία ακινήτων που βρίσκει σχετικά γρήγορα ενοικιαστή είναι οι μικρές κατοικίες και κυρίως γκαρσονιέρες και δυάρια επιφάνειας έως 65 τ.μ. Τα μεγαλύτερα ακίνητα (που συνεπάγονται και υψηλότερο κόστος συντήρησης, κοινόχρηστα κ.τ.λ.) παραμένουν στα αζήτητα, τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν ούτε να τα πωλήσουν, καθώς η ζήτηση είναι σχεδόν μηδαμινή, ακόμα και αν οι τιμές τους είναι πάρα πολύ χαμηλές.

Ενα άλλο πρόσφατο φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνισή του είναι η σύναψη συμβολαίων με διάρκεια από ένα έως και τρεις μήνες, έναντι των τριών έως πέντε ετών, που ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν.

Πολλοί ιδιοκτήτες δέχονται να νοικιάσουν το σπίτι τους για τόσο μικρό διάστημα, προκειμένου να αποκομίσουν έστω και κάποια έσοδα, αντί να το έχουν κενό. Ενοικιαστές είναι άνθρωποι από την περιφέρεια ή ακόμα και ξένοι που εργάζονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα για όσο διάστημα παραμείνουν στην πρωτεύουσα για λόγους επαγγελματικούς.

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των ενοικίων έχουν ήδη σημειώσει μια μέση πτώση της τάξεως του 30% από την αρχή της κρίσης, ενώ περαιτέρω μειώσεις θα πρέπει να αναμένονται και φέτος.

Πηγή: Καθημερινή

By | 2013-02-25T12:21:34+02:00 March 1st, 2013|Categories: Γενικά|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment