Να τεθεί σε εφαρμογή ένα μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων για νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια, με ευρωπαϊκούς ή/και εγχώριους δημόσιους πόρους, πρότεινε η εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής ΤΕΕ, της ημερίδας «Ρύπανση απο αιθαλομίχλη. Το χρονικό άστοχων επιλογών: Τα λάθη-οι επιπτώσεις-οι λύσεις», που διοργάνωσε χθες με επιτυχία το ΤΕΕ σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Παρουσιάζοντας την εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής η Χριστίνα Θεοχάρη (συντονίστρια της ΟΕ της ημερίδας) τόνισε ότι «η αιθαλομίχλη είναι απότοκος της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με το σπάταλο ενεργειακό μοντέλο που υιοθετήθηκε από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, χωρίς μακροχρόνια, ολιστική προσέγγιση». Παράλληλα η Μαργαρίτα Καραβασίλη πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη αναφέρθηκε στις προσπάθειες, στις οποίες είχε και η ίδια συμμετοχή ως ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2010 για την προώθηση πολιτικών και μέτρων για την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, με την ενεργό συμμετοχή του ΤΕΕ και πρωτοβουλίες, όπως είπε του προέδρου του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη για να αρχίζουν και να εφαρμόζονται σήμερα σειρά μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση. Η ίδια είπει ότι όλη αυτή η προσπάθεια, ενω πρέπει να συνεχιστεί απειλείται να ανακοπεί. Βάλλεται είπε απο άστοχες φορολογικού τύπου επιλογές και αποσπασματικές ενέργειες της πολιτείας, που οδηγούν βίαια πίσω στις συνθήκες της ενεργειακής φτώχειας με κορυφαίο σύπτωμα το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που έπνιξε την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα το φετεινό χειμώνα.
-«Η έκρηξη αυτού του φαινομένου δεν είναι τυχαία, αλλά είναι απότοκος της κυβερνητικής επιλογής της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) και δι’ αυτού της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της εξίσωσής του με το πετρέλαιο κίνησης. Στόχος κατά την κυβέρνηση ήταν η πάταξη του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα, -μια γάγγραινα που το κράτος αδυνατεί δήθεν να πατάξει εδώ και δεκαετίες» τονίστηκε στην ημερίδα.
Προτάσεις άμεσων μέτρων
Παράλληλα η Οργανωτική Επιτροπή ΤΕΕ της ημερίδας πρότεινε ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, για τον περιορισμό του φαινομένου και την οριστική εξάλειψή του. Ειδικότερα:
Τιμή καυσίμων/φορολογική πολιτική
– Άμεση μείωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης για οικιακή χρήση (π.χ. μείωση του ΦΠΑ) σε συνδυασμό με την ενημέρωση των πολιτών για ξοικονόμηση ενέργειας και με σχετικά κίνητρα, με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΦΚ για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
– Φοροαπαλλαγές κυρίως σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των αναγκών σε θέρμανση.
– Μείωση του ΦΠΑ στο Φυσικό Αέριο για οικιακή χρήση, επιτάχυνση της σύνδεσης κτηρίων στο δίκτυο.
Προδιαγραφές
– Άμεση δημοσιοποίηση αξιόπιστων προδιαγραφών για τα στερεά καύσιμα.
– Άμεση δημοσιοποίηση προδιαγραφών για τους λέβητες-καυστήρες κάθε τύπου.
– Άμεση δημοσιοποίηση προδιαγραφών καυσίμων από βιομάζα.
Όριο συναγερμού/παράνομη υλοτομία
– Θέσπιση εθνικού ορίου συναγερμού για την αντιμετώπιση επεισοδίων ρύπανσης οφειλομένων σε σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των PM2,5. Πύκνωση των σημείων μέτρησης των τελευταίων αυτών, με προτεραιότητα στους υπάρχοντες σταθμούς όπου τα PM10 καταγράφουν υψηλές τιμές.
– Αυστηρή επιτήρηση και ποινές για παράνομη υλοτομία.
Ενημέρωση-στήριξη
– Ενημερωτική καμπάνια για πρακτικές λύσεις χαμηλού κόστους παρεμβάσεων στα κτήρια για την βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών άνεσης και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τα ενεργεικά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης, τις οικονομικές δυνατότητες και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις τους.
– Στήριξη των τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετ από δασικά υπολείμματα, που τροφοδοτούν οικισμούς της υπαίθρου.
Ένα τέτοιο πλαίσιο άμεσων μέτρων θα περιορίσει το πρόβλημα της ρύπανσης και της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει μια μικρή ανάσα στα οικονομικά των νοικοκυριών και θα αμβλύνει τα προβλήματα θέρμανσης και δροσισμού. Βασικό ρόλο παίζει η ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων της χώρας μας, που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και καθόλου αποδοτικά, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων για νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια, με ευρωπαϊκούς ή/και εγχώριους δημόσιους πόρους.
-Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ΤΕΕ είναι: Θεοχάρη Χριστίνα, Καραβασίλη Μαργαρίτα, Αραβώσης Κων/νος, Βιτωράκη Μαρία, Ελευθεριάδου Σοφία, Μπαλαράς Κων/νος, Νικολόπουλος Σπυρίδων.
Πηγή: ΤΕΕ
Leave A Comment